Beethoven, Negende symfonie op 4 mei

Dit project loopt van 28 april 2020 tot en met 04 mei 2020.

Omschrijving:
Samen met Symfonie Orkest Nijmegen o.l.v. Frans-Aert Burghgraef zullen we het grote Beethoven 9 gaan uitvoeren.
Het concert zal plaatsvinden in De Vereeniging te Nijmegen.

Uit Wikipedia:
"De negende" is welhaast zijn eigennaam, maar het werk wordt ook de Koorsymfonie genoemd. De oorspronkelijke Duitse titel die de componist aan zijn schepping meegaf, biedt een aardige impressie van zijn ambitie en pretentie: "Sinfonie mit Schlusschor über Schillers Ode An die Freude für großes Orchester, 4 Solo und 4 Chorstimmen componiert und seiner Majestät dem König von Preußen Friedrich Wilhelm III in tiefster Ehrfurcht zugeeignet von Ludwig van Beethoven, 125 tes Werk". Het is een symfonie met koorfinale op Schillers ode An die Freude voor groot orkest, vier solisten en vier koorstemmen, gecomponeerd en aan zijne Majesteit de koning van Pruisen Frederik Willem III opgedragen door Ludwig van Beethoven, opus 125. Het handschrift, het origineel, van de negende symfonie bevindt zich in de Staatsbibliothek zu Berlin. Men kan dit handschrift online bekijken op een website van deze bibliotheek.

Het werk kenmerkt zich door de grote dynamiek, de krachtige gevoelsuitingen in nauwelijks waarneembaar kleine stiltes en in overweldigend grote gebaren. De romantische muziek weerspiegelt al het lijden van de kunstenaar, zijn woedendste wanhoop maar ook zijn dromen, dankbaarheid en durf. De genoemde vier solisten hebben de partijen van sopraan, alt, tenor en bariton. De koren zijn sopraan, alt, tenor en bas. Beethoven programmeerde de muziek voor de koren op een nieuwe manier, alsof het muziekinstrumenten waren.

De negende symfonie was de laatste die Beethoven voltooide.

Dirigent: Frans-Aert Burghgraef

Repetities
28 april 2020 - 19.00 tot 22.00 - Babel Den Bosch
30 april 2020 - 19.00 tot 22.00 - Babel Den Bosch

Orkestrepetitie
02 mei 2020 - 10.00 tot 13.30 - Orkestruimte in Berg en Dal

Generale repetitie
04 mei 2020 - 18.00 voorrepetitie - Nijmegen

Concert
04 mei 2020 - 20.30 De Vereeniging Nijmegen

Uiterste aanmelddatum:
01 maart 2020

Meld je nu aan

Diverse componisten, Opera/Film/Musical Highlights

Dit project loopt van 17 mei 2020 tot en met 15 juni 2020.

Omschrijving:
Met het Zeeuws Orkest gaat Brabant Koor 3 concerten geven met prachtige Opera- film- en musicalmelodieën. Drie concerten waarbij sopraan Francis van Broekhuizen haar solistische inbreng zal geven!

Dit wordt de eerste samenwerking met dit orkest. Maar chef-dirigent Ivan Meylemans is geen vreemde voor Brabant Koor. Al meerdere succesvolle samenwerkingen zijn er met deze vakkundige dirigent geweest. Zo heeft Brabant Koor onlangs onder zijn bezielende leiding de Europese première én CD opname van Johan de Meij's nieuwste symfonie beleefd: Return to Middle Earth.

Het Zeeuws Orkest (HZO) bestaat uit 60 beroepsmusici en 25 ervaren amateurs en is daarmee uniek in ons land. Het Zeeuws Orkest musiceert op een hoog artistiek niveau. Het geeft jaarlijks meerdere concertuitvoeringen op verschillende locaties in de provincie Zeeland, waardoor men overal in Zeeland kan genieten van de artistieke kwaliteiten van het orkest.

Dirigent: Ivan Meylemans

Solisten: Francis van Broekhuizen - sopraan